+31 (0)6 38 22 14 55
Nav

Limburgse recepten met Limburgse escargots!

Limburgse recepten met Limburgse escargots! image

Limburgse escargots? Eet ze!

Bij het opruimen van onze boekenkast kwam ik een boek tegen waarvan ik het bestaan vergeten was. Het gaat om “Unieke restaurants van Limburg en hun lekkerste recepten”. Het boek is ongedateerd maar enig speurwerk leverde de conclusie op dat het boek ergens in de jaren 90 (van de vorige eeuw) is verschenen als deel in een reeks van deze boeken voor alle provincies. Het boek verscheen in een tijd dat er van escargots kweken bij Slaque nog geen sprake was. Maar toen ik heb boek (terug) vond was ik nieuwsgierig naar recepten met escargots. En jawel….. twee restaurants geven hun recept met escargots prijs aan de lezer. Beide restaurants bestaan niet meer in de opzet van destijds. Bij de huidige Rozentuin in Kessel en bij het huidige Chez Philippe in Venlo staan escargots niet meer op de kaart.

Genieten van de recepten van destijds is zeker nog mogelijk. Gewoon thuis met Limburgse escargots van Slaque. Smakelijk eten en een fotootje met feedback zijn bij ons van harte welkom! www.slaque.nl, info@ slaque.nl

Escargots au Roquefort

Dit recept stond destijds op de kaart van restaurant ‘Chez Philippe’, in handen van Philippe Mattioni.

Van hem is het onderstaande, gemakkelijk te maken maar verrassende recept met escargots.

Benodigdheden voor 4 personen

* 48 eetklare slakken (van Slaque natuurlijk)

* 120 gram Roquefortkaas

* 2 dl witte wijn

* 6 teentjes knoflook

* 250 gr Crème Fraiche

* gehakte peterselie

Bereiding

In een beetje olijfolie de geperste knoflooktenen licht aanfruiten. Afblussen met witte wijn en de Roquefortkaas toevoegen. Dit geheel tot een kwart reduceren (laten inkoken) en daarna de Crème Fraiche toevoegen. Zachtjes verder laten inkoken tot de saus gebonden is. De (eetklare) escargots toevoegen en zachtjes mee verwarmen. Op het laatste moment de gehakte peterselie toevoegen.

Opdienen

Dit gerecht kun je mooi serveren op een gebakken driehoek van bladerdeeg. Maar met vers afgebakken bruin stokbrood smaakt het ook heerlijk.

Kies als wijn voor een Limburgse droge Riesling (bijvoorbeeld van landgoed Overst in Voerendaal)

Slakken van Wil

Dit recept stond destijds op de kaart van restaurant ‘de Rozentuin’ in Kessel van Wil en Gemma Mulders.

Kok Rick Heijnen zorgde voor het bijzondere en smakelijk recept voor zijn patron: “Slakken van Wil”.

Benodigdheden voor 4 personen

* 48 eetklare slakken (van Slaque natuurlijk)

* zestes van 1 sinaasappel

* sap van 1 sinaasappel

* 2 theelepels honing

* een gekneusde Spaanse peper

* 1 eetlepel tomatenpuree

* ui

* 4 tomaten

* ½ liter rode wijn

* verse rozemarijn

* 8 tenen knoflook

* flinke bos peterselie

* olijfolie

Bereiding

Op hoog vuur de slakken in olijfolie sauteren met de grof gehakte ui en de in plakken gesneden tomaat. De honing erbij doen en laten karamelliseren. Dan de zestes, het sinaasappelsap, de tomatenpuree en de rode wijn toevoegen. Op hoog vuur goed laten inkoken zodat de saus vanzelf gaat binden en donkerrood kleurt. De saus moet helder blijven. Tot slot de geperste knoflook, de gekneusde peper en de gehakte rozemarijn en peterselie toevoegen.

Opdienen

Dit gerecht combineert goed met een rode wijn uit het Zuid Rhône gebied zoals Vignoble de Sablons.

Erbij smaakt bruin stokbrood heerlijk, bij voorkeur vers afgebakken.