+31 (0)6 38 22 14 55
Nav

Escargots: armelui's kost of culinaire delicatesse?

Escargots: armelui's kost of culinaire delicatesse? image

In eerdere blogs hebben we geschreven over het eten en de smaak van escargots. In deze tijd van het jaar zijn verse escargots in Nederland volop beschikbaar. Geen enkele reden meer dus om bij de supermarkt of groothandel ingeblikte of ingevroren slakken te kopen uit verre landen. Deze verse escargots zijn beschikbaar tot ver in november. De rest van het jaar zijn verse escargots geconverseerd te koop. Een vers product, met aandacht en zorg gekweekt, vraagt natuurlijk ook om bereiding met zorg. Veel Nederlanders denken dat escargots een culinaire delicatesse zijn. Dat heeft te maken met de wijze waarop de escargot in Nederland zijn intrede deed. In de jaren 70 verschenen Franse bistro's in het straatbeeld met een menukaart die wij niet kenden. Nieuwe gerechten zoals kikkerbilletjes en escargots daagden ons uit om onze comfortzone te verlaten. Oorspronkelijk was de escargot echter een heel eenvoudig en goedkoop product. In landen en streken waar grote, smaakvolle escargots in 'het wild' voorkomen verzamelen mensen van oudsher slakken in de natuur. Zoals ze paddenstoelen zochten en bessen plukten raapten ze ook slakken. Het is immers een gemakkelijk te vinden en zeer voedzaam product: een eiwitbommetje. Bovendien met wat boter en verse kruiden snel tot een smakelijke maaltijd te maken.

De slak heeft dus alles in zich om heel divers klaargemaakt en gegeten te worden. Op eenvoudige en bourgondische wijze (met knoflook en boter), gewoon thuis op tafel of als smakelijk hapje op een feestje. Maar ook op culinaire wijze bereid, gecombineerd met bijzondere smaken en producten tot een topgerecht waarover nog lang na wordt gepraat. Door de juiste combinaties te maken komt de smaak van de slak zelf goed tot zijn recht. De slak is neutraal van smaak waardoor combineren met sterke andere smaken geen goede keuze is. De smaak van de slak wordt dan overheerst. Kies liever voor zachte bijzondere smaken zoals saffraan en mierikswortel. Maar ook combinaties met meer uitgesproken smaken die toch niet overheersen zorgen voor een bijzonder gerecht. Denk hiervoor bijvoorbeeld eens aan Pastis!

Ben je heel erg tevreden over je eigen recept? Laat het ons dan weten! Dan delen we het verder waardoor steeds meer mensen genieten van een bijzonder product!

Smakelijk!